Viden

Træbeskyttelsessæsonen

Træbeskyttelsessæsonen


Hvornår du bør give dit udendørs træværk træbeskyttelse afhænger af flere forskellige ting. Her på siden kan du læse, hvilke vejrforhold, der er de ideelle at arbejde i, når du skal give haveskuret eller huset en omgang træbeskyttelse.

 

Start træbeskyttelsen i foråret

 
Foråret er starten på sæsonen for at behandle træværk og facader med træbeskyttelse, og hvis vejret tillader det, fortsætter sæsonen langt hen på efteråret. Vinteren er derfor den eneste årstid, du i Danmark ikke kan give dit træværk træbeskyttelse.

 

Hold skarpt øje med vejret i træbeskyttelsessæsonen

 
Det er vigtigt at tage højde for de aktuelle vejrforhold, når du skal give træbeskyttelse udendørs. I efterårsmånederne er der som regel kun få timer midt på dagen, hvor vejrforholdene er optimale for at give træbeskyttelse udendørs. Duggen sidder nemlig på træoverfladerne til langt op ad formiddagen og falder igen allerede hen på eftermiddagen.
 
Er du i tvivl om, hvilken træbeskyttelse, du skal vælge til dit træværk? Find det helt rette produkt i GORI Guiden.

 

Hvornår er det bedst at give træbeskyttelse? 


Som tommelfingerregel findes de optimale forhold for at give dit træværk træbeskyttelse i månederne maj til september, men hvornår det er bedst at give træbeskyttelse varierer med vejret fra år til år. Det er bedst at give udendørs træværk behandling med træbeskyttelse i perioden slut-april til september. Træbeskyttelse fungerer bedst i moderat luftfugtighed og temperaturer mellem 10 og 25 grader. Det er i særdeleshed vigtigt, at det er tørt når du giver træbeskyttelse. Derfor skal helst være gået en uge uden regn, inden du begynder at træbeskytte.

 

De bedste forhold til træbeskyttelse

 
De ideelle forhold til at give træbeskyttelse er, når:
 
1. Træværk og facader ikke er fugtige
2. Dagtemperaturen er mellem 10 og 25° C
3. Luftfugtigheden er under 80 %
 
Når der er lave temperaturer, høj luftfugtighed og dug på de kolde overflader, kan det ikke anbefales at male udendørs. Det bedste tidspunkt at male udendørs træværk som havebænke, haveskur, redskabsskur, havemøbler, træterrasse og udendørs træbeklædning er altså når vi er i de lunere forår og sommermåneder.
 
Læs her, hvordan du giver dit træværk den længste holdbarhed.Træbeskyttelse og vejret

 
Vejret er det, der afgør, om du kan give træbeskyttelse udendørs. Det skal være tørt, ikke for fugtigt og temmelig varmt. Vi anbefaler ikke, at du giver dit træværk træbeskyttelse i direkte sol, da træbeskyttelsen tørrer for hurtigt og dermed ikke kan nå at trænge ordentligt ind i overfladen. Hvis du giver træbeskyttelse i direkte sollys, risikerer du desuden at få et stribet eller struktureret resultat. Hvis solen skinner, bør du derfor trække ind i skyggen.
 
For at være sikker på, at vejrforholdene er optimale til at give træbeskyttelse, er det en god idé at bruge en vejrstation, som måler temperatur og luftfugtighed. Du kan også besøge DMI’s hjemmeside, hvor du kan se den aktuelle temperatur og luftfugtighed, der hvor du bor:

På DMI's hjemmeside kan du se den aktuelle temperatur, der hvor du bor
På DMI's hjemmeside kan du se den aktuelle temperatur, der hvor du bor. På kortet her er der enkelte steder, hvor temperaturen er under 10°C. Her er der altså ikke optimale forhold til at træbeskytte

På DMI's hjemmeside kan du se den aktuelle luftfugtighed, der hvor du borPå DMI's hjemmeside kan du også se den aktuelle luftfugtighed, der hvor du bor. På kortet her er der flere steder, hvor luftfugtigheden er over 80%. Det er altså ikke alle steder i landet, der har optimale forhold til at træbeskytte.

 

Hold øje med træets fugtighed

 
Ud over vejret, er det også vigtigt, at du tager højde for træets fugtighed, når du skal give træbeskyttelse udendørs. Du kan måle fugtigheden i dit træværk med en fugtighedsmåler, som kan købes i de fleste byggemarkeder.
 
Men hvornår er træet så tørt nok til træbeskyttelse? I udendørs træværk må fugtigheden max være 18%, mens fugtigheden i vinduer og døre må være max 15%.
 
Er du i tvivl om, hvilken farve du skal vælge? Læs vores gode råd til, hvordan du vælger træbeskyttelse i den rigtige farve

​Du kan finde din nærmeste forhandler her, eller se hvor du kan købe GORI online.