Viden

FAQ

Ofte stillede spørgsmål - Træ


På denne side kan du få svar på følgende spørgsmål:
 

Bør man grunde teak (hårdtræ)?

Hvad er forskellen på blødt træ og hårdt træ?

Hvad er komposit?

Må træ være i direkte kontakt med jorden?

Hvordan behandler jeg bambus?

Skal krydsfiner grundes?


Fandt du ikke dit spørgsmål? Måske det findes i en af de andre kategorier.


1. Hårdtræ

Bør man grunde teak (hårdtræ)?

Nej. Teak og visse andre typer hårdttræ indeholder naturlige, beskyttende stoffer mod råd og svap i selve træet, og det er ikke nødvendigt at grunde det.
 2. Træsorter

Hvad er forskellen på blødt træ og hårdt træ?

Blødt træ er kendetegnet ved normalt at have en lys farve. Det kan udvide sig betydeligt. Blødt træ kræver normalt forbehandling med et grundingsmiddel.
Visse typer hårdttræ kræver kun grunding, hvis der er risiko for termitangreb. Hårdttræ har en meget længere holdbarhed end blødt træ, hvilket også afspejles i priserne på træet.
 3. Komposit

Hvad er komposit?

Komposit kommer af det latinske ord "componere". Kompositmaterialer skabes ved at kombinere to eller flere materialer. Kompositbrædder kan bestå af 60 % træ, 30 % plast og 10 % bindemiddel. Man kan bruge både vand- og oliebaserede produkter på komposit. Brug ikke grundingsmidler. 

Afhængigt af kvaliteten har komposit en tendens til at bøje eller vride sig, og behandling med et GORI produkt kan ikke løse dette problem.
 4. Jordkontakt

Må træ være i direkte kontakt med jorden?

Ja. Men kun, hvis det anbefales af træproducenten. Ingen af vores produkter anbefales til brug på træ, der er i kontakt med jord.
 5. Bambus


Hvordan behandler jeg bambus?

Bambus har en meget hård overfalde. Det betyder, at produkterne har svært ved at trænge igennem overfladen og derved vedhæftes.
 


6. Krydsfiner


Skal krydsfiner grundes?

Krydsfiner består af mange lag af tynde finér stykker der limes vinkelret ovenpå hinanden. Det gør krydsfineren stærk og produktet kan anvendes både uden- og indendørs som byggemateriale til fx reoler, sengegavle, legehuse, småskurer o.l.

Når krydsfiner anvendes udendørs er det vigtigt, at finerpladerne behandles korrekt. Termitter er glade for krydsfiner, så for at undgå angreb fra insekter og råd skal fineren grundes.

Vigtigt! Brug aldrig GORI Grunder 11 eller GORI Grunder 22 på krydsfiner da de bl.a. opløser limen i finéren. Brug i stedet for den vandbaserede GORI Transparent 502. Når pladen er tør forsegles finerpladens kanter med 2-3 lag lak fx Dyrup Bådlak, så de ikke kan optage fugt.

Straks efter opsættelsen af krydsfinerpladerne skal de synlige flader inkl. kanterne males med 3 x GORI Dækkende træbeskyttelse 606 eller GORI Dækkende Træbeskyttelse 612.


 
Fandt du ikke svar på dit spørgsmål? Måske svaret findes i en af de andre kategorier.