Viden

3 trin til lang holdbarhed

Carporte, hegn, huse m.v., som er lavet af træ, står ude i vind og vejr, og derfor er det vigtigt at det bliver godt beskyttet fra starten. Når træet er rigtigt beskyttet kan det holde i mange år. Følg de tre trin for at opnå den bedste holdbarhed!

1. Klargøring

Nyt træværk
Den naturlige nedbrydning af træ starter allerede den første dag, at træet er udendørs - derfor bør nyt ubehandlet træværk ikke stå for længe uden behandling. Træ som lige er købt, er ikke nødvendigvis nyt. Det kan have stået længe i trælasten. Gråt og trist træ med løse fibre er tegn på, at træet ikke er nyt og det kan derfor være nødvendligt at behandle træet med GORI Fjern Belægninger.

Tidligere behandlet træværk
Ser træbeskyttelsen slidt ud og skaller af, så er det tid til at give træet ny træbeskyttelse. Råddent træ skal udskiftes, vandfælder skal udbedres ved, at vand ledes væk fra træet. Belægninger behandles med GORI Fjern Belægninger eller GORI Fjern Belægninger Extra.

Fjern løstsiddende maling/træbeskyttelse og nedbrudte træfibre med et skrabejern, sandpapir eller en slibemaskine. Snavs og afsmittende lag rengøres med GORI Trævask. Når træet er tørt, slibes overfladen.2. Grunding

Når træet er helt rent, tørt, fast og ikke smitter af, er det klar til at blive grundet. Grunderen trænger ind i træet og giver en effektiv beskyttelse mod råd og svamp samtidig med, at den giver en god vedhæftning for den efterfølgende slutbehandling. Grundet træværk bør behandles med træbeskyttelse inden for 14 dage.

Eksotiske træsorter er naturligt beskyttet mod råd og svamp og skal derfor ikke grundes.

Nyt træværk
Nyt, ubehandlet træ skal altid grundes inden eller umiddelbart efter opsætning. Tryk- eller vakuumimprægneret træ behøver ikke grunding mod råd og svamp, medmindre træet har stået ubeskyttet i mere end seks måneder.

Tidligere behandlet træværk
Tidligere behandlede træoverflader skal kun grundes på områder, hvor træbeskyttelsen er helt slidt væk og træet fremstår bart. Når træværket er gennemgået og eventuelle fejl og mangler er udbedret, skal løstsiddende maling/træbeskyttelse fjernes og de bare områder grundes.

3. Træbeskyttelse

Træet skal mættes med træbeskyttelse
Dit træværk skal mindst have to gange træbeskyttelse for at opnå en god beskyttelse og holdbarhed. Endetræ og særligt udsatte overflader skal altid have et ekstra lag.  Det gælder uanset hvilken træbeskyttelse du vælger. Find din GORI med GORI Guiden. 

Mal ikke i direkte sol
Undgå at male i direkte sol, da træbeskyttelsen tørrer for hurtigt og resultatet bliver stribet og struktureret.

Skal du bruge rulle eller pensel?
Transparent træbeskyttelse skal som hovedregel påføres med pensel, for at få et ensartet resultat. Ved dækkende træbeskyttelse kan du dog bruge rulle eller pensel afhængigt at hvilket prodjekt du skal male. På ru træværk kan både rulle og pensel anvendes. På glat træværk anbefales pensel eller kortluvet rulle.

Maksimal holdbarhed
Hvis du følger de 3 trin og påfører den rette mængden svarende til rækkeevnen på produktet - så er du godt fra start.

Jævnlig rengøring og vedligeholdelse af behandlede overflader er en forudsætning for optimal holdbarhed af dit træværk.