Projekter

Vinduer

Sådan maler du vinduer

Det er vigtig at vedligeholde dine vinduer, så træværket ikke rådner. Her på siden kan du se og læse, hvordan du maler dine vinduer udendørs, så kan passe på dem og have glæde af dem i mange år. 

Nogle af de ting, der er vigtige at være opmærksom på, inden du går i gang med at male dine vinduer, er vejrforhold og klargøring af træet. Derudover skal du sørge for at købe en god vinduesmaling, da det sikrer et flot og holdbart resultat.

 facade_1-jpg.png

Inden du går i gang med maling af facaden, skal du tjekke træet igennem. Hvis du finder råddent eller beskadiget træ, skal det udskiftes, inden træfacaden males. Når du har sikret dig, at din træfacade er i god stand, kan du gå i gang med at klargøre den, så du opnår det bedste resultat ved maling af facaden.

Find farveinspiration i vores farvekort her.
 

Vinduesmaling under de optimale forhold

Når du skal male vinduer udendørs, er det vigtigt at gøre det under de rette forhold. Hvis det er for koldt, for varmt eller for fugtigt, binder vinduesmalingen ikke ordentligt til træet. For at opnå et godt resultat og en lang holdbarhed, er det derfor vigtigt, at du ikke går på kompromis med vejrforholdene, når du skal male vinduer.

Når du bruger GORI Vinduesmaling, skal det være mellem 5 og 25 grader udenfor, og luftfugtigheden skal være under 80%. Desuden må træfugtigheden ikke overstige 15%, når du maler dine vinduer. Som altid, når du maler træværk, skal du undgå at male i direkte sollys.
 

Klargøring af vinduerne

Inden du går i gang med at male dine vinduer udendørs, skal du gøre træværket klar til at blive malet. Det første, du bør se på, er, om dine vinduer trænger til at blive repareret. Glaslister, fugebånd og bundlisten på vinduet er ofte meget udsat for regn. Undersøg derfor denne del af vinduet grundigt, inden du tager hul på vinduesmalingen. Hvis der kan trænge vand ind i træet, vil træbeskyttelsen begynde at skalle. Derfor er det vigtigt at være omhyggelig, når du gennemgår dine vinduer, så du kan reparere eventuelle mangler, inden du maler vinduerne. 

Herefter skal vinduet slibes. Løs maling og løse træfibre skal slibes af, mens bæredygtig maling skal matslibes. Herefter vaskes vinduet ned med GORI trævask

Hvordan får man vinduesmaling af?

Trænger træværket i dine vinduer til den helt store omgang, kan du overveje, om du skal fjerne gammel vinduesmaling, før du påfører ny vinduesmaling. Det kan godt være svært at få gammel maling af dine vinduer. Du kan dog opløse det med et tykt lag brun sæbe og husholdningsfilm. Lad det sidde et par dage – herefter kan du skrabe malingen af vinduerne. Husk stadig at slibe og vaske træværket, inden du maler dine vinduer. 

Før du går i gang med at male dine vinduer udendørs, er det vigtigt at du er sikker på, at træværket er rent fast og bæredygtigt. Hvis du er i tvivl, kan du teste det med en simpel tape-test.
 

Grundning

Det er vigtigt at sikre, at malingen hæfter ordentligt til dine vinduer. Foruden at sørge for, at træet er rent, fast og bæredygtigt, bør du også grunde bart træ, inden du går i gang med at male. Når du grunder dit træværk, sikrer du en god vedhæftning. Desuden bidrager grunderen til, at din vinduesmaling dækker lang bedre.

Når du grunder, inden du maler dine vinduer udendørs, sikrer du desuden, at du har en ensartet flade at male på, der suger ensartet. Derfor opnår du et langt pænere resultat.
 

Maling af vinduerne


Når du har klargjort og grundet dine vinduer, er du klar til at male dem. Måske ved du allerede, hvilken farve, du gerne vil male dine vinduer i. Hvis ikke kan du finde inspiration i vores farvekort, hvor du kan se et bredt udvalg af de farver, vores vinduesmaling kan tones i. Hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om noget, står din lokale GORI-forhandler altid klar til at hjælpe dig. Du kan også se, hvor du kan købe GORI online.
 

Facademaling-jpg.png

 

Flere gode tips til maling af vinduer


I denne video vores maler Kim, hvordan du træbeskytter dine vinduer. Se, hvordan du klargør, grunder og slutbehandler vinduerne, så du får det bedste og mest holdbare resultat.