Projekter

Facade

Vedligeholdelse af facade, gavl og udhæng

Trænger din træfacade til maling? Så se med i vores video, hvor vi gennemgår, hvordan du maler din træfacade fra start til slut. Hvis du skal opnå et godt og holdbart resultat, når du træskytter, er der tre trin, du bør følge: Klargøring, grunding og træbeskyttelse. Se filmen, læs videre her, og få et overblik over, hvad du skal tage højde for, når din træfacade skal males.

 

Inden du går i gang med maling af facaden, skal du tjekke træet igennem. Hvis du finder råddent eller beskadiget træ, skal det udskiftes, inden træfacaden males. Når du har sikret dig, at din træfacade er i god stand, kan du gå i gang med at klargøre den, så du opnår det bedste resultat ved maling af facaden.

Find farveinspiration i vores farvekort her.


1. TRÆFACADE-MALING: KLARGØRING

Når det kommer til facademaling, er klargøring et vigtigt punkt, du ikke bør springe over. En tør og bæredygtig træfacade er vigtig, inden du begynder at male. Start med at fjerne eventuelle afskalninger og nedbrudte træfibre ved at slibe med sandpapir eller ved at spule med en højtryksrenser. Hvis der er gammel træbeskyttelse på din træfacade, kan du godt påføre maling oven på det, hvis det stadig hæfter godt. Husk blot at matslibe det inden. 

Hvis der er knaster på din træfacade, skal de afskrabes og affedtes med rensebenzin, inden du facademalingen påbegyndes. I videoen kan du se, hvordan du skal gøre. Til at fjerne belægninger kan du med fordel anvende GORI Fjern Belægninger. Sidste step i klargøringen inden træfacaden skal males er at vaske træværket med GORI Trævask. Når du har klargjort din træfacade, er du klar til at grunde den.
 

2. TRÆFACADE-MALING: GRUNDING

Næste step inden maling af din træfacade er grunding. Det er vigtigt at grunde træet, da det beskytter mod råd og svamp. Alt bart træ på træfacaden skal grundes inden det males. Brug enten GORI Transparent Grunder 11 eller 22 inden maling af træfacaden. Hvis du er i tvivl om, hvilken grunder du skal vælge, så spørg hos din lokale GORI-forhandler, eller find grunder og træbeskyttelse i vores GORI-Guide.

 facade_1-jpg.png
 

3. MALING AF FACADE

Efter klargøring og grunding er det tid til at træbeskytte din træfacade. Inden du maler facaden, bør du tjekke at træfugtigheden er under 18%, og at den gennemsnitlige døgntemperatur er minimum fem grader. Når forholdene er i orden, kan du male med pensel eller rulle. Påfør mindst to og gerne tre lag træbeskyttelse på din træfacade - især endestykker bør have et ekstra lag træbeskyttelse. Det kan ikke anbefales at male din træfacade i direkte sollys. 


Du kan nu læne dig tilbage og nyde din flotte, nymalede træfacade!


Facademaling-jpg.png

 

FACADEMALING: Hvilken farve skal du vælge?


Er du i tvivl om, hvilke farve træbeskyttelse, du skal vælge til dit træhus? Så er der flere måder at gribe tvivlen an på. Du kan eksempelvis starte med at søge på nettet og finde inspiration til træbeskyttelse. Her kan du få en idé om, hvilken facadefarve, du bedst kan lide. Du kan også gå en tur i et villakvarter og lade dig inspirere af andre huse, når du skal vælge en ny farve til din træfacade.

Hvis du slet ikke kan vælge, hvilken farve din træbeskyttelseskal være, kan du gøre brug af farveprøver. Mal nogle forskellige farver på et stykke træ, som du stiller op ad huset. På den måde kan du se, hvordan de forskellige farver vil se ud på din træfacade under forskellige lysforhold.

Du kan finde din nærmeste forhandler her, eller se hvor du kan købe GORI online.